Sistem judecătorescUltimele stiri

Comisia de la Veneția susține numirea judecătorilor CSJ de către Președintele țării, la propunerea CSM

By 24 martie 2020 No Comments

Comisia de la Veneția susține numirea judecătorilor CSJ de către Președintele țării, la propunerea CSM

Comisia de la Veneția și Direcția Generală a Drepturilor Umane (DGI) a Consiliului Europei s-a expus asupra proiectului legii privind modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova. Cu referire la numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), Comisia a menționat că susține propunerea ca aceștia să fie numiți de către președintele țării, iar  „implicarea Parlamentului în proces poate duce la politizarea numirilor judiciare”.

„Conform articolului 116 alineatul (4) din Constituție, judecătorii Curții Supreme de Justiție sunt numiți de Parlament în urma unei propuneri înaintate de Consiliul Superior al Magistraturii. O dispoziție similară există și în articolul 9 alineatul (1) din Legea nr. 789-XIII privind Curtea Supremă de Justiție, care prevede că judecătorii săi sunt numiți de Parlament la propunerea CSM, în termen de 30 de zile de la data de înregistrare a propunerii în Parlament.

Proiectele de modificări propun abrogarea articolului 116 alineatul (4). Nota informativă explică faptul că scopul acestui amendament este armonizarea procedurii numirilor judiciare în toate instanțele, indiferent de nivelul acestora. În consecință, noul articol 116 alineatul (2) privind numirile judiciare va reglementa, în conformitate cu Nota informativă, procedura de numire a judecătorilor în toate instanțele, inclusiv judecătorii Curții Supreme de Justiție care vor fi numiți astfel de Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, la fel ca și judecătorii instanțelor inferioare.

În avizul său din 2018, Comisia a subliniat că „implicarea Parlamentului în procesul poate duce la politizarea numirilor judiciare. În lumina standardelor europene, selecția și cariera judecătorilor ar trebui să fie „bazate pe merit, având în vedere calificările, integritatea, capacitatea și eficiența”. Alegerile Parlamentului sunt acte discreționare, prin urmare, chiar dacă propunerile sunt făcute de un consiliu judiciar, nu poate fi exclus ca un parlament ales să nu se limiteze la respingerea candidaților. În consecință, considerentele politice pot predomina asupra criteriilor obiective.

Prin urmare, transferul competenței de numire a judecătorilor Curții Supreme de Justiție în funcția de președinte poate contribui la reducerea arbitrarității în aceste numiri, în special, deoarece președintele poate să voteze contra pentru nominalizările Consiliului Superior al Magistraturilor doar o singură dată. Prin urmare, acest amendament este binevenit. Cu toate acestea, se recomandă să se specifice dacă președintele poate respinge un singur candidat pentru fiecare procedură de selecție sau dacă poate respinge întreaga listă”, se menționează în raportul Comisiei de la Veneția.

Leave a Reply