Anticoruptie.mdSistem judecătoresc

Comisia de la Veneția: „Eșecurile intenționate ale judecătorilor CC ar trebui să conducă la răspundere penală în cazuri de abatere extremă de la principiile statului de drept”

By 13 decembrie 2019 No Comments

Comisia de la Veneția: „Eșecurile intenționate ale judecătorilor CC ar trebui să conducă la răspundere penală în cazuri de abatere extremă de la principiile statului de drept”

Magistrații Curții Constituționale (CC) beneficiază de imunitate funcțională, valabilă și după încheierea mandatului. În același timp, eșecurile intenționate ale judecătorilor CC ar trebui să conducă la pedepse, răspundere penală sau civilă în cazuri excepționale de abatere extremă de la principiile statului de drept și constituționalitate. Concluziile se conțin în opinia scurtă a Comisia de la Veneția privind responsabilitatea criminală a judecătorilor constituționali, solicitată la 10 septembrie de actualul președinte al CC, Vladimir Țurcan.

Anticoruptie.md scrie că, în opinia Curții se menționează că sistemul judiciar nu trebuie să fie supus influențelor și amenințărilor. „Imunitatea funcțională pentru activitățile desfășurate de judecătorii CC în exercitarea funcțiilor judiciare pe durata mandatului lor continuă să se aplice acestor activități după ce mandatul judecătorului s-a încheiat. Acest lucru nu se aplică însă infracțiunilor obișnuite care au fost comise în timpul mandatului, care nu sunt acoperite de imunitatea funcțională”, potrivit opiniei Comisiei.

Totodată, Comisia precizează că, atunci când un judecător al CC a comis o infracțiune, este de misiunea CC să decidă dacă reprezintă instituția care trebuie să aprobe inițierea procedurii penale împotriva unui judecător și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite. „În ceea ce privește deciziile sau hotărârile CC, acestea sunt finale și examinarea lor ar trebui să fie o excepție și trebuie realizată chiar de Curtea Constituțională. A oferi această sarcină oricărei alte autorități publice ar compromite independența CC”, se arată în opinia Comisiei de la Veneția.

Amintim că între 7 și 9 iunie, magistrații Curții Constituționale au stabilit termenul limită de 90 de zile pentru investirea Guvernului la 7 iunie, 2019, au declarat neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. Totodată, CC l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon, pentru ca Pavel Filip să poată semna decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data alegerilor anticipate.

Deciziile respective au fost criticate dur de societate, politicieni și experți  în domeniu, iar președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au pus problema demisiei magistraților CC.

După ce Partidul Democrat s-a retras de la putere, la 15 iunie, Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile din 7-9 iunie. Ulterior, la 20 iunie, șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții.

Leave a Reply