Anticorupție și integritateInițiativeJustiție și dezvoltare economică

CNA va avea cu 17 angajați mai mult. Efectivul-limită al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale va fi dublat

By 18 decembrie 2019 No Comments

CNA va avea cu 17 angajați mai mult. Efectivul-limită al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale va fi dublat

Parlamentul urmează să examineze un proiect de hotărâre prin care se propune majorarea efectivului-limită al Centrului Național Anticorupție, de la 342 la 359 de unități de personal, urmare a creării Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

Conform Notei informative, „activitatea Agenției presupune întărirea capacității operaționale și de cooperare, consecutiv îmbunătățirii schimburilor de informații operative pe dimensiunea identificării și recuperării bunurilor infracționale, în prezent aceasta nu dispune de instrumente necesare pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor, una dintre care este numărul mic de personal”. Astfel, apare necesitateaa urgentă de a consolida capacitățile instituționale și operaționale ale Agenției, prin acoperirea insuficienței resurselor umane.

În acest sens, experții Consiliului Europei în cadrul Proiectului UE și CoE menționează că, pentru activitatea Agenției, minimum necesar de personal constituie 35 de unități, față de 18 existente în prezent. Odată cu majorarea numărului de funcții, va fi majorat și fondul de retribuire a muncii cu circa 4 milioane de lei pentru anul 2020.

Datele din 2018 arată că Agenția funcționează cu 18 unități de personal: 6 funcții de conducere și 12 funcții de execuție, executând în perioada anului 2018 un număr de 79 delegații, bunuri sechestrate în valoare de 182,8 milioane de lei. În acest an au fost soluționate 159 delegații, iar bunuri sechestrate în valoare de circa 2,3 miliarde de lei.

Credeți că este justificată această majorare a numărului de personal?

Leave a Reply