Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Clientelism politic la alocarea banilor publici. Primăriile afiliate guvernării, avantajate

By 16 iulie 2020 No Comments

Clientelism politic la alocarea banilor publici. Primăriile afiliate guvernării, avantajate

În ultimii ani, s-a accentuat manifestarea clientelismului politic la distribuirea fondurilor publice. Experții de la think-tank-ul Expert-Grup au constatat, într-un studiufăcut public joi, că anul trecut, comparativ cu 2018, indicele agregat al clientelismului politic a crescut. Astfel, în 2018 un locuitor dintr-o primărie afiliată guvernării ar fi putut beneficia de o alocare de 2,3 ori mai mare decât o persoană ce locuiește într-o primărie neafiliată guvernării. În 2019 un locuitor al unei primării afiliate guvernării, a fost avantajat de 2,6 ori în raport cu o persoană dintr-o localitate a cărei primărie e neafiliată guvernării, scrie Anticoruptie.md.

Clientelismul politic generează migrarea primarilor de la un partid politic la altul, iar aceasta s-a intensificat considerabil în perioada anilor 2015 – 2019, fiind un rezultat direct al mișcărilor politice la nivel central începute la puțin timp după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, se arată în studiu. Migrația primarilor a avut o singură direcție – către partidul aflat la guvernare. Respectiv din cei 898 de primari aleși la scrutinul din 2015, mai bine de jumătate și-a schimbat afilierea politică, unii chiar și de trei ori.

Tendințele de favorizare a primăriilor afiliate guvernării într-un an neelectoral precum și de suport a primăriilor neafiliate guvernării într-un an electoral/pre-electoral, sunt în detrimentul eficienței și oportunității utilizării fondurilor publice. La general, aprobarea finanțării are loc în context politic, fără a fi luate în calcul cerințele de eficiență și oportunitate, spun experții. Transferurile de la bugetul de stat la bugetele locale funcționează în calitate de „bonus” în pachetul de instrumente de formare a bazinului electoral al partidelor politice, contrar cerințelor de eficiență, transparență și oportunitate.

Experții au analizat felul în care au fost repartizați banii în cadrul programului „Drumuri bune” și au constatat utilizarea acestui instrument în scopuri politice și chiar electorale. „Nu toate primăriile din țară au beneficiat de alocații financiare în cadrul programului, cele mai mari sume fiind alocate celor afiliate guvernării sau celor potențiale afiliate guvernării. Astfel, în 2018 șansele ca un locuitor al unei localități a cărei primării era afiliată guvernării să „beneficieze” de finanțare în cadrul programului „Drumuri bune” erau de 2,3 ori mai mari față de un locuitor dintr-o primărie neafiliată guvernării. De cealaltă parte, în 2019 șansele unui locuitor dintr-o primărie afiliată guvernării erau de 2,6 ori mai mari ca șansele unui locuitor dintr-o comunitate cu primar neafiliat guvernării să obțină finanțare”, se arată în studiu.

Un alt domeniu în care s-a manifestat clientelismul politic în ultimii ani este repartizarea alocațiilor din Fondul Național de Dezvoltare Regională. „Indicele calculat al clientelismului politic reflectă faptul că unei populații de 1,45 mil. cetățeni unde sunt primării afiliate guvernării în 2018 s-au alocat 113,86 mil. MDL, în timp ce la 1,9 mil. locuitori din partea primăriilor neafiliate guvernării i s-au acordat 70,9 mil. MDL, iar în 2019 – 120 mil. MDL versus 79 mil. MDL. Astfel, am identificat un indice moderat al favorizării clientelismului politic, fiind de 2,07 în 2018 și de 2,15 în 2019. Constatăm că un locuitor al unei primării afiliate guvernării a beneficiat de pe urma unui avantaj dublu în termeni monetari comparativ cu un locuitor al unei primării neafiliate guvernării. Indicele moderat al clientelismului politic sugerează și unele probleme la capitolul procesului de luare a deciziilor, prin favorizarea proiectelor care provin din partea primăriilor afiliate guvernării”, se mai arată în studiu.

Leave a Reply