Anticoruptie.mdSistem judecătoresc

Pe cine a desemnat CSM la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

By 28 iulie 2020 No Comments

Pe cine a desemnat CSM la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Vladislav Clima, unul dintre magistrații care a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău de invalidare a mandatului de primar al lui Andrei Năstase, în urma alegerilor locale noi din Chișinău din 2018, a fost ales în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost luată la ședința de marți a CSM. Candidatura lui Clima urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon, scrie Anticoruptie.md.

Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promova la Curtea de Apel Chișinău. La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Veniturile lui Vladislav Clima în 2019 se cifrează la 379 de mii de lei, la care se adaugă despăgubiri în mărime de 119.000 de lei, achitate de o companie de asigurări, precum și donații de 30.000 de dolari, primite de la tatăl său și de la fratele său pentru studiile fiului. Magistratul posedă două loturi intravilane și are în folosință un apartament de 193,8 metri pătrați. De asemenea, Clima este proprietarul a două apartamente, de 70,1, respectiv 55,7 metri pătrați, al unui garaj de 64,6 metri pătrați și al unei case de locuit de 295,7 metri pătrați. În garajul judecătorului se află un Land Rover Discovery Sport, în valoare de 38.000 de euro și un Volkswagen Passat Comfortline, în valoare de 20.000 de euro.

Amintim că acum câteva zile, deputatul Vasile Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că se pune la cale o tentativă de recapturare a justiției, prin promovarea „clanului Clima”. „O încrengătură mafiotă perfectă. Dacă călăul Clima devine președinte la Curtea de Apel, iar Doneva, Bostan, Furdui la CSJ, atunci cercul s-a inchis și putem spune cu certitudine că justiția a intrat adânc în kuliocul lui Dodon”, a scris deputatul.

Leave a Reply