Procuratură și polițieUltimele stiri

Cheltuielile legate de urmărirea penală. Câți bani a recuperat Procuratura

By 4 martie 2019 No Comments

Cheltuielile legate de urmărirea penală. Câți bani a recuperat Procuratura

Traduceri, expertize şi extrădări – peste 15 milioane de lei solicitate de procurori a fi recuperate de către inculpaţi, pentru cheltuieli legate de urmărirea penală, în anul 2019.

Conform Procuraturii, datele privind recuperarea cheltuielilor judiciare la etapa de urmărirea penală, estimată în anul 2018, sunt următoarele:
– suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, achitată de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, a constituit 962.187 lei (1.163.968 lei în anul 2017). În 52 de cazuri s-a decis punerea în executare a ordonanţelor, pentru a asigura achitarea a încă 344.767 lei, care nu au fost executate benevol;
– suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii – 15.857.586 lei (8.018.689 lei în anul 2017);
– suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, admise de către instanţele de judecată –  3.621.436 lei (4.509.279 în anul 2017).

Amintim că, anterior, urmare unui amplu studiu, bazat inclusiv pe opiniile experţilor internaţionali, Procuratura Generală a organizat elaborarea unui proiect de lege pentru ajustarea legislaţiei şi practicilor naţionale la cele europene. Ulterior, proiectul a fost expediat Ministerului Justiţiei care, în prezent, realizează procedurile necesare adoptării actului legislativ.

În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor, pe lângă toate, va contribui la excluderea unor practicii defectuoase precum: tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea incontinuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor.

Leave a Reply