Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Cheltuieli ineficiente în valoare de aproape 236 de milioane de lei la Aeroport. Ce arată Raportul Curții de Conturi

By 27 ianuarie 2020 No Comments

Cheltuieli ineficiente în valoare de aproape 236 de milioane de lei la Aeroport. Ce arată Raportul Curții de Conturi

Curtea de Conturi a constatat, în raportul de audit privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, că autoritățile responsabile de concesionarea Aeroportului „nu au acționat în interesul public”. 235,9 de milioane de lei au fost cheltuiți ineficient.

Mai exact, dintre aceștia:
– 124 de milioane au mers către serviciile de cleaning;
– 34,56 de milioane de lei au mers către sponsorizări. Principalul beneficiar a fost clubul de fotbal „Milsami Orhei”, patronat de Ilan Șor;
– 12,81 de milioane de lei au reprezentat „creșteri nejustificate a cheltuielilor de asigurare”;
– 9,2 de milioane de lei au fost direcționate către achiziția unui automobil nou, de marcă Audi. Mașina are numerele de înmatriculare KKL 001, serie utilizată de majoritatea automobilelor din parcarea lui Ilan Șor;
– 5,57 de milioane de de ei au fost plătite pentru „servicii de consultanță”.

La audierea raportului, Autoritatea Aeronautică Civilă nu a putut răspunde la întrebările ce vizează cerințele IATA, iar Comisia de Monitorizare nu și-a îndeplinit în totalitate atribuțiile. Potrivit prevederilor contractuale, Comisia de Monitorizare trebuia să se convoace o dată pe semestru, iar auditul a scos la iveală că, timp de doi ani din 2014 până în 2016, Comisia a avut doar o ședință.

În baza constatărilor și concluziilor de audit, Curtea de Conturi a înaintat recomandări, menite să asigure redresarea și minimizarea riscurilor identificate în cadrul misiunii de audit.

Leave a Reply