Anticorupție și integritateUltimele stiri

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernare ar trebui să aplice imediat măsuri caracteristice justiției de tranziție

By 11 iulie 2019 No Comments

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernare ar trebui să aplice imediat măsuri caracteristice justiției de tranziție

Este necesară o resetare rapidă a sistemului judecătoresc în cadrul unei curățări mai ample şi fundamentale a instituțiilor statului, dar această curățare trebuie făcută în albia cadrului legislativ, a afirmat cercetătoarea Consiliului German de Relații Externe, Cristina Gherasimov, pentru  Moldova Curată.

Experta menționează că demiterile  și  demisiile care s-au produs în sectorul justiției sunt necesare, dar că  noile numiri nu vor rezolva neapărat toate problemele acumulate în sistem. Cristina Gherasimov mai afirmă că este nevoie de un consens al elitelor politice care ar permite crearea instituțiilor necesare pentru a combate corupția în  Republica Moldova.

„Noua guvernare are în față o misiune aproape imposibilă: o cursă contra cronometru. Pe de o parte, e necesară resetarea rapidă a sistemului judecătoresc în cadrul unei curățări mai ample şi fundamentale a instituțiilor statului. Pe de altă parte, această curățare trebuie făcută în albia cadrului legislativ, care la moment oferă sistemului judecătoresc o independență la standarde europene. Am văzut de câtă presiune publica a fost nevoie pentru ca magistrații Curții Constituționale să îşi dea demisia in corpore. Mai mult ca atât, coaliția ACUM-PSRM este una instabilă şi foarte complicată din punct de vedere ideologic. Ambele părți urmează să meargă la multe compromisuri, proces care ar putea încetini sau chiar stopa această curățare a sistemului judecătoresc.

Pe moment, vedem demisii şi demiteri în sistemul judecătoresc, ceea ce e un bun început. În niciun caz însă nu trebuie să credem că noile numiri vor soluționa problemele existente în sistemul judiciar. Acestea sunt mult mai profunde, prezente la fiecare nivel de instanțe judecătorești, pe verticală, precum şi pe orizontală. E nevoie de reforme sistemice pentru a reseta întreg sistemul judecătoresc. Important, totuși, e să nu uităm că orice instituție nu este decât un edificiu, în absența factorului uman și a valorilor pe care le aduce cu sine. Măsurile întreprinse pe termen lung de actuala guvernare trebuie să accentueze necesitatea schimbării mentalității. În sistemul judecătoresc încă există o cultură de obediență şi stimă deosebită față de Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție. Mai recent, aceasta deseori se transformă în frică, ceea ce afecteaza independența individuală a magistraților. Republica Moldova are nevoie de judecători integri, cu verticalitate. Mulți au renunțat sau au fost forțați să plece din sistem. Experiența profesională  în contextul actual al Moldovei, aş spune, mai puțin contează în acest moment. E nevoie de implementarea  măsurilor care ar stimula magistrații să-şi îndeplinească funcția de judecător fără a fi tentați să se „consulte”, să ridice telefonul, să ia mită și care le-ar asigura posibilitatea exercitării mandatului, independent de ce forțe politice se vor afla la putere astăzi sau mâine.

Există experiențe în regiune și multiple rapoarte excelente care identifică problemele exacte și soluțiile care ar îmbunătăți situatia în domeniul justiției. Putem începe de la ele. Suntem însă într-o situație mult mai dificilă. Una în care judecătorii integri au fost ani de-a rândul intimidați, forțați să ia „decizii la comandă”, iar judecatorii obedienți și-au văzut calitatea vieții îmbunătățită înzecit, peste noapte, în cadrul unui sistem aşa-zis democratic pe hârtie. Nu există, din pacate, rapoarte care ar explica cum demontezi un sistem putred, precum avem astăzi în justiție, contra cronometru”, crede Cristina Gherasimov.

Interviul integral, poate fi citit aici.

Leave a Reply