Anticoruptie.md

Cele mai scandaloase numiri și promovări ale anului 2018

By 2 ianuarie 2019 No Comments

Cele mai scandaloase numiri și promovări ale anului 2018

Anul 2018 a fost marcat de mai multe numiri și promovări controversate în funcții înalte din cadrul unor importante instituții în stat. Unele dintre acestea au ridicat semne de întrebare despre criteriile care au stat la baza lor, scrie anticoruptie.md. Experții au calificat numirile respective drept decizii politice și au explicat că guvernarea nu a făcut decât să își rotească persoanele de încredere dintr-o funcție în alta. Reporterii Anticoruptie.md au radiografiat aceste realități și vă prezintă cele mai controversate și scandaloase numiri și promovări ale anului 2018.

Vladimir Maiduc

La 21 februarie curent, Vladimir Maiduc, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne și cel mai generos sponsor al Partidului Democrat în 2016, a fost numit șef al Direcției administrative a Primăriei municipiului Chișinău, după ce funcția a rămas vacantă.

Maiduc a ocupat fotoliul de șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne (SPIA) în perioada decembrie 2012–februarie 2014.

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit în cadrul unei anchete că fostul funcționar „a dăruit” Partidului Democrat jumătate de milion de lei în 2016 drept donație. Maiduc a precizat atunci că nu este membru de partid, ci doar simpatizant.

Victoria Iftodi

La mijlocul lui martie 2018, Victoria Iftodi, fosta ministră a Justiției în perioada guvernării comuniste, a fost desemnată candidata partidului de guvernământ la fotoliul acestei instituții de stat, după demisia lui Alexandru Tănase. În 2017, Victoria Iftodi a fost numită de către Guvern judecătoare la Curtea Constituțională pentru un mandat de șase ani, succedându-l în această funcție tot pe Alexandru Tănase. În martie 2017, atunci când Executivul a luat decizia să o promoveze în postul de judecător la Curții Constituționale, fosta ministră a Justiţiei nu a fost prezentă la ședință și nici măcar atunci când s-a înscris în concurs, fiind reprezentată prin procură de o altă persoană.

Vasile Botnari

La începutul lunii mai, candidatura democratului Vasile Botnari, fost ministru în guvernele Streleț și Gaburici, fost director al Societății pe Acțiuni Moldova-Gaz, a fost propusă de către Comisia juridică, numiri și imunități plenului Parlamentului pentru numire în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru un mandat de cinci ani. La o zi după ce candidatura sa a fost propusă, Botnari a fost numit în funcția de director al SIS cu votul a 53 de deputați. 

Între 2010 și 2013 a fost deputat pe listele Partidului Democrat, în  2013–2015 – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar în anii 2016-2017 – ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Din februarie 2017, Vasile Botnari a fost preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori.

O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale. Întreaga sa activitate s-a axat pe domeniul transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, director general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova.

Din 2003 şi până în 2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009–2011, a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

Continuare pe anticoruptie.md.

Leave a Reply