Anticoruptie.md

Cele mai răsunătoare dosare de corupție din 2018

By 4 ianuarie 2019 No Comments

Cele mai răsunătoare dosare de corupție din 2018

Anul 2018 nu s-a remarcat prin dosare de corupție cu nume sonore de politicieni, miniștri sau deputați. Reporterii portalului Anticoruptie.md au făcut o radiografie a celor mai răsunătoare cazuri de corupţie care au ajuns în atenţia publică pe parcursul anului trecut.

Unul dintre dosarele de corupție care a surprins opinia publică a fost cel al președintelui asociație de părințil de la grădinița “Lăstăraş” din Chișinău. Acesta a fost reţinut de ofiţerii CNA, fiind bănuit că şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau instituţia. Anterior mai mulți părinți care-și duc copiii la această grădinița s-au plâns presei că plătesc sume mari de bani pentru diferite activități, care nu ar avea loc. Ei spuneau atunci că șeful Asociației Obșteşti de pe lângă grădiniță este feciorul directoarei instituției. Scandalul a pornit în cadrul unei adunări, după ce părinții au solicitat un raport de activitate al asociației, care gestiona banii colectați lunar. ​

Schemele de corupție în domeniul construcțiilor, cu implicarea funcționarilor de la Primăria Chișinău nu au lipsit nici în 2018. Astfel, 17 funcționari ai Primăriei Chișinău au fost escortați la CNA, într-un dosar de corupție. Funcționarii ar fi semnat acte pentru construcții ilegale.

Un alt caz de rezonanţă a fost înregistrat la Centrul de diagnosticare medicală. Șeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul centrului nominalizat, în complicitate cu o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, ar fi oferit servicii contra cost pacienţilor, banii pentru aceste servicii nefiind contabilizați în visteria instituției.

Un caz scandalos de corupție a fost și cel depistat la Ministerul Economiei și Agenției Naționale de Transport Auto. Şapte angajați din cadrul acestei instituții au fost reținuți. Funcționarii îi determinau pe șoferi să achite „taxe de protecție”. Printre persoanele reținute de ofițerii CNA sunt cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto, între care un şef de direcţie, doi adjuncţi şi doi inspectori, un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri.

Continuarea articolului, aici.

Leave a Reply