Anticorupție și integritateUltimele stiri

Câți funcționari n-au depus declarațiile de avere și interese în termen? Ce spune ANI

By 28 aprilie 2020 No Comments

Câți funcționari n-au depus declarațiile de avere și interese în termen? Ce spune ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că numărul celor ce nu au depus declarația de avere și interese personale în termen se estimează la 1.200 de persoane.

În același timp, datele oferite de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică arată că în perioada 01 ianuarie – 31 martie 2020 în sistemul „e-Integritate” au fost înregistrate:

65.806 declarații, din care:

  • 65.192 declarații anuale;
  • 466 declarații depuse la eliberare;
  • 348 declarații depuse la angajare;
  • 5.148 declarații rectificate și/sau repetitive;

A crescut și numărul persoanelor responsabile de registrul electronic din cadrul entităților publice – de la 1.983 la 2.157. Aceștea au obligația de a introduce fiecare subiect al declarării în sistem.

Amintim că, sistemul informațional „e-Integritate” a fost lansat la începutul anului 2018, iar sarcinile sale nu se limitează doar la completarea, depunerea şi semnarea în formă electronică a declarațiilor de avere şi interese personale de către subiecții declarării.

Acesta mai încorporează: Registrul electronic al subiecților declarării averii  şi intereselor personale; Registrul Aleatoriu de distribuire a  sesizărilor; Registrul persoanelor responsabile din entitățile publice; Registrul persoanelor cu interdicția de a ocupa funcții publice, precum și portalul public de căutare a declarațiilor de avere și interese personale.

La fel, sistemul „e-Integritate”, permite subiectului declarării precompletarea din timp a datelor necesare în declarația sa de avere și interese personale, salvarea acesteia, previzualizarea declarației întru verificarea datelor completate și introduse de către subiectul declarării cu posibilitatea intervenirii ulterioare în adăugarea de date noi.

De asemenea sistemul „e-Integritate” permite  preluarea datelor dintr-o declarație anterioară (adică datele din declarații depuse anterior), acțiune ce facilitează completarea declarației pentru subiectul declarării în cazul în care în anul curent nu sunt careva schimbări majore la bunurile deținute, interesele personale, cotele părți, fiind necesară doar completarea veniturilor obținute.

În baza datelor generate de sistemul „e-Integritate”, Inspectoratul de Integritate va determina zonele de risc pentru verificarea declarațiilor de avere și interese personale ale demnitarilor și altor subiecți ai declarării.

Leave a Reply