InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Cancelaria de Stat propune modificări la Codul penal și Codul contravențional. Vizează conducătorii auto

By 9 septembrie 2019 No Comments

Cancelaria de Stat propune modificări la Codul penal și Codul contravențional. Vizează conducătorii auto

Cancelaria de Stat propune modificări la Codul penal și Codul contravențional. Mai exact, se propune concretizarea unor norme legale prin eliminarea ambiguităţilor ce ar putea implica deficienţe în excluderea obligaţiei de a prezenta permisul de conducere de către posesorul (proprietarul autovehiculului) şi excluderea de la răspunderea contravenţională a persoanelor care nu au asupra lor permisul de conducere atunci când se află în trafic naţional şi conduc vehiculul pe care îl au în posesie/proprietate.

Excluderea răspunderii doar pentru această categorie de conducători auto este determinată de posibilităţile limitate din punct de vedere tehnic a agenţilor de circulaţie de a verifica dispunerea de dreptul de a conduce a unei persoane care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internaţional.

În prezent, atât Codul contravenţional, cât şi Regulamentul circulaţiei rutiere cuprind prevederi care stabilesc obligativitatea prezentării permisului de conducere de către conducătorii auto agenţilor de circulaţie şi, respectiv, sancţionării conducătorilor care nu au asupra lor permisele de conducere.

Obiectivele urmărite de această lege rezidă în facilitarea şi eficientizarea schimbului de date şi interoperabilitatea în cadrul sectorului public, precum şi între sectorul public şi cel privat, în vederea creşterii calităţii serviciilor publice prestate, a creării noilor servicii publice electronice şi a asigurării securităţii informaţionale.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat de către Cancelaria de Stat, cu suportul Centrului de Implementare a Reformelor.

Leave a Reply