Anticorupție și integritateInițiative

Birou de politici anticorupție și reforma justiției pe lângă cabinetul prim-ministrului. Ce ar trebui să facă acesta?

By 18 iunie 2019 3 Comments

Birou de politici anticorupție și reforma justiției pe lângă cabinetul prim-ministrului. Ce ar trebui să facă acesta?

Pe lângă cabinetul prim-ministrului va fi creat un Birou de politici anticorupție și reforma justiției. Potrivit Maiei Sandu, din cadrul Biroului de politici anticorupție vor face parte experți locali și internaționali, inclusiv experți din România, care au stat la baza reformelor în justiție.

Prim-ministra a mai anunțat despre lansarea unui număr de telefon, la care cetățenii vor putea oferi probe despre „abuzurile comise de regimul Plahotniuc”.

„Cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri. Multe sunt cunoscute, dar și mai multe sunt necunoscute. Suntem determinați să le investigăm, însă avem nevoie de probe. Până asigurăm independența Procuraturii, vă îndemnăm să aveți încredere în noi”, a afirmat Maia Sandu, menționând că la telefonul de încredere vor putea fi furnizate probe, iar acestea vor fi examinate.

Prim-ministra a mai declarat că urmează să transmită o solicitare către compania Kroll pentru obținerea unei copii a celui de-al doilea raport cu privire la investigarea furtului miliardului.

Cum credeți, care vor fi atribuțiile Biroului de politici anticorupție sau ce ar trebui să facă acest Birou?
Vom avea o justiție reformată, așa cum se discută de mult timp?
Vor avea curaj cetățenii să denunțe actele de corupție și abuzurile din sistem?

 

3 Comments

  • Cetățenii niciodată nu vor denunța abuzurile din sistem, poate doar cele mici. Deoarece ei nu sunt protejați după divulgarea abuzurilor. Și plus că niciodată nu este cineva pedepsit pentru comiterea abuzurilor. Acest birou va avea succes, doar dacă va fi condamnat cineva pentru abuz de serviciu și anume judecători, procurori, anchetatori, executori. La noi nu a fost nici o condamnare definitivă a cuiva din sistem, acest sistem este ca o castă sau grupare criminală, unde toți se protejează între ei, indiferent de apartenență teritorială

  • Olga Cebanu Olga Cebanu spune:

    Gașițoi Violeta: Cite comisii au fost pina acum, comisii de investigatii pe linga parlament, guvern? cite comisii de reforma a justitiei de pe linga Ministerul de Justitie? ultima mai mare formalism nu am vazut in viata mea. Acum sper sa nu se calce pe aceleasi greble, atunci cind iti doresti un birou de politici anticoruptie trebuie sa ai un regulament adoptat prin care sa fie niste imputerniciri si niste reguli, care sunt insarcinarile acestui birou? ce exact tre sa faca? ce fac si unde trimit rapoartele ori probele obtinute, altfel ne pomenim ca in 2009 vom avea rapoarte care se vor prafui undeva prin birouri si nici o persoana pentru iegalitati nu va fi sanctionat. Prea mult formalism am avut pina acum in toate aceste reforme. Reformele se incep de la oameni, avind oameni integri in functie care sa poata aplica corect legea! Cei care vor declara abuzurile trebuie sa fie siguri ca vor fi protejati, pentru ca daca le dau foc bunurilor avocatilor pentru activitatea sa voi cum va doriti sa protejati oamenii care declara aceste abuzuri? E frumos spus, frumos promis, dar trebuie un pic mai mult decit formarea unui birou de politici, trebuie un mecanism de aparare real!

  • Olga Cebanu Olga Cebanu spune:

    Gașițoi Violeta: Nu vor ei sa investigheze acele 60 milioane care au fost date in 2011-2016 pentru reforma in justitie, unde sunt banii? si unde sunt reformele? cine a avut de cistigat de pe urma acelor reforme? ca numai reforme in justitie nu ai fost, in schimb 7 piloni de monitorizare create 🤔si ar fi foarte multe de spus, dar stiu ca o sa imi sara multi in cap dar asta e, tare nu as vrea sa se repete acest formalism excesiv si as vrea activitati reale nu formale!

Leave a Reply