Anticoruptie.md

„Big Brother” pentru toate datele personale. Ce pregătește Guvernul?

By 23 octombrie 2018 No Comments

Guvernul pregătește „Big Brother-ul” pentru toate datele personale. Astfel, intimitatea și averea cetățenilor vor fi practic accesibile aproape oricui, scrie anticoruptie.md.

Conform Legii nr. 142 din 19 iulie 2018, care urmează să intre în vigoare pe 10 noiembrie 2018, toate instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să ofere acces la registrele, bazele de date, sistemele informaționale și cele de evidență pe care le gestionează, conectându-le la platforma de interoperabilitate. Mai exact, orice cetățean al Republicii Moldova, dar și străinii care au înregistrat diverse activități în țară, de la intrare, până la relații de orice natură cu instituțiile statului, vor putea fi verificați aproape de oricine.

Noua lege va permite accesarea și utilizarea datelor precum: numele, prenumele, IDNP, adresa de domiciliu, datele membrilor de familie, datele despre transport, bunurile imobile, traversarea frontierei de stat, informații din registrul medical privind starea de sănătate etc. de către reprezentanții sectorului public și cel privat, fără consimțământul persoanei fizice ale căror date vor fi accesate.

Astfel, toate instituțiile și autoritățile publice, notarii, executorii judecătorești, registratorii, avocații, administratorii autorizați, experții judiciari, interpreții și traducătorii și/sau alte persoane de drept privat vor putea accesa acest sistem integrat de date, fără o autorizație emisă de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Dacă până în prezent astfel de date puteau fi accesate numai de instituții abilitate, care funcționează pe bază de mandat de siguranță națională în domenii precum cel economic sau securitar, mai nou, Guvernul va da acces la informațiile cu caracter personal unei largi categorii de profesii.

Se încalcă dreptul la viața privată a cetățeanului?
Cum prevenim riscul de acces necontrolat la orice informație despre viața privată a unei persoane fizice?
Care este scopul acestor modificări?

Leave a Reply