Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Avocatul Poporului: Mai mulți medici vor să demisioneze din cauza lipsei echipamentului de protecție

By 26 martie 2020 No Comments

Avocatul Poporului: Mai mulți medici vor să demisioneze din cauza lipsei echipamentului de protecție

Un număr impunător de medici vor să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale. Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care ar fi primit astfel de semnale săptămâna curentă de la reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară. Ombudsmanul a solicitat președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

Anticoruptie.md scrie că Mihail Cotorobai accentuează că informațiile au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia, iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept, garantat de legislația Republicii Moldova. Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară.

Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă motivează refuzul multor lucrători de a activa, ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului și calității serviciilor medicale acordate pacienților.

Leave a Reply