InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Autoritățile propun prelungirea, cu două luni, a moratoriului privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

By 16 decembrie 2019 No Comments

Autoritățile propun prelungirea, cu două luni, a moratoriului privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune pentru consultări publice proiectul privind prelungirea moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile art. 17 alin. (11) și (12) din Legea cetățeniei Republicii Moldova. Prelungirea moratoriului poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult două luni, începând cu data de 24 decembrie 2019.

Decizia de a prelungi moratoriul vine după ce, la 31 iulie 2019, a fost adoptată Legea pentru instituirea moratoriului privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova în condițiile art.17 alin.(11) şi (12) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova, care prevedea instituirea moratoriului, pe o perioadă de 4 luni, asupra recepționării cererilor noi privind dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova în condițiile art.17 alin.(11) şi (12) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

Astfel, potrivit prevederilor art. 2 al Legii nr.107/2019, până la expirarea termenului de 4 luni, Guvernul poate decide referitor la prelungirea moratoriului privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova în condițiile art.17 alin.(11) şi (12) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova .

„Până la luarea deciziei finale cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție, moratoriul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile art. 17 alin. (11) și (12) din Legea cetățeniei Republicii Moldova, stabilit prin Legea nr.107/2019 urmează a fi prelungit pentru o perioadă de 2 (două) luni, începând cu 24 decembrie 2019”, se menționează în proiect.

Conform documentului, în termen de 30 zile, Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Migrație și Azil, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, vor elabora conform competențelor, în baza datelor concludente de care dispun și vor prezenta Comisiei de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova rapoarte de evaluare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova, din punct de vedere a riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în Republica Moldova.

Drept urmare, Comisia, în termen de 15 zile, în baza rapoartelor de evaluare și în comun cu autoritățile sus-menționate va elabora și va prezenta Guvernului un Raport consolidat cu concluziile și recomandările de rigoare.

Vă invităm să veniți cu recomandări la proiectul hotărârii de Guvern cu privire la prelungirea moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile art. 17 alin. (11) și (12) din Legea cetățeniei Republicii Moldova

Leave a Reply