InițiativeSistem judecătorescUltimele stiri

Aproape 100 de judecători vor fi supuși evaluării performanțelor în 2019, mai puțini decât anul trecut

By 15 februarie 2019 No Comments

Aproape 100 de judecători vor fi supuși evaluării performanțelor în 2019, mai puțini decât anul trecut

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat Graficul de evaluare a performanțelor judecătorilor în anul 2019. În total, vor fi evaluați 96 de magistrați, dintre care 15 de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Potrivit www.magistrat.md, anul trecut au fost evaluați 119 de judecători, cu 23 mai mulți decât în acest an. Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor stabilește că magistratul este supus evaluării periodice a performanțelor o dată la 3 ani.

Evaluarea judecătorilor va începe în luna martie, când vor fi evaluați 10 judecători: 2 de la Curțile de Apel Bălți și Comrat, 8 – de la Judecătoriile din Chișinău, Anenii Noi, Cahul, Hâncești, Ungheni și Orhei.

În cazul acordării calificativului „insuficient”, judecătorul este supus evaluării extraordinare în termenul stabilit de Colegiul de evaluare. Acordarea calificativului „insuficient” la două evaluări consecutive constituie temei pentru iniţierea, din partea CSM, a procedurii de eliberare din funcţie a judecătorului.

Conform Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, performanţele judecătorilor se evaluează de către Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor, evaluarea având ca scop stabilirea nivelului de cunoştinţe şi aptitudini profesionale ale judecătorilor, cât şi a capacităţii de a aplica cunoştinţele teoretice şi aptitudinile necesare în practica profesiei de judecător, stabilirea aspectelor slabe şi aspectelor forte din activitatea judecătorilor, stimularea tendinţei de perfecţionare a abilităţilor profesionale şi sporirea eficienţei activităţii judecătorilor la nivel individual şi la nivel de instanţe judecătoreşti.

Cum evaluați calitatea actului de justiție? 
Contribuie aceste evaluări la îmbunătățirea actului de justiție?

Leave a Reply