Anticorupție și integritateSistem judecătorescUltimele stiri

ANI: Mandatul unui membru al CSM ar putea înceta înainte de termen. Care este motivul

By 26 august 2020 No Comments

ANI: Mandatul unui membru al CSM ar putea înceta înainte de termen. Care este motivul

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Mai exact, acesta era, concomitent, și membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Potrivit materialelor probatorii acumulate la dosar, din februarie 2019 până în iulie 2020, în timpul exercitării calității de membru al CSM, subiectul vizat a admis stare de incompatibilitate de funcție, deținând în același timp și calitatea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, subiectul vizat a menționat că a exercitat a doua funcție în cadrul Consiliului INJ,  în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM.

Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că – în sensul legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția – desemnează judecătorii în Consiliul INJ, care își exercită atribuțiile sale, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM – nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu.

Astfel că, subiectul vizat a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile, pentru a demisiona din una dintre cele două funcții.  Această acțiune fiind realizată abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia, a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM. La fel, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Membrul CSM poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.

Leave a Reply