Sistem judecătorescUltimele stiri

ANI susține Conceptul privind reformarea Curții Supreme de Justiție. Ce propune Autoritatea

By 1 august 2019 No Comments

ANI susține Conceptul privind reformarea Curții Supreme de Justiție. Ce propune Autoritatea

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) susține plenar Conceptul privind reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Republica Moldova, care va sta la baza elaborării proiectului de Lege cu privire la reformarea CSJ.

La solicitarea Justice Moldova, instituția a răspuns: „ANI subsemnează tezelor directorii ale Conceptului, potrivit cărora în normele proiectului viitoarei legi urmează să reglementeze suficient și să asigure practica judecătorească uniformă, cu eliminarea discrepanțelor posibile în practica judecătorească. Din practica ANI, au fost înregistrate cazuri în care, pe spețe similare, diferite instanțe de fond și chiar Curtea Supremă de Justiție, a oferit soluții diferite.

Cu referire la soluțiile conceptuale propuse privind evaluarea actualilor judecători ai CSJ (lit. c), legat de criteriul de evaluare a judecătorilor – integritate – considerăm necesar ca, în proiectul legii, de a condiționa prin necesitatea solicitării informațiilor relevante de care dispune ANI ce țin de:
– existența unor sesizări înregistrate la ANI sau controale în derulare, pe aria competențelor ANI;
– certificatul de integritate eliberat în condițiile art. 311 din Legea nr. 82/2017 integrității sau a informațiilor, cu referire la actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privința persoanelor menționate, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive”, se menționează în răspunsul Autorității.

Amintim că, în urmă cu o săptămână, Ministerul Justiției a iniţiat elaborarea proiectului de Lege cu privire la reformarea CSJ.

Leave a Reply