IdeiSistem judecătoresc

Amnistierea mamelor cu copii în vârstă de până la opt ani, nu și a taților – constituțional

By 10 aprilie 2019 No Comments

Amnistierea mamelor cu copii în vârstă de până la opt ani, nu și a taților – constituțional

La 8 aprilie curent, Curtea Constitutionala a examinat si decis asupra constitutionalitatii normelor din Legea nr. 188 din 10 iulie 2008 privind amnistia, care statuează despre eliberarea mamelor cu copii în vârstă de până la opt ani, nu și a taților.

Curtea a constatat un tratament diferențiat pe criteriu de sex. Fără a fi în dezacord conceptual cu decizia Curții, mă întreb cât este de fundamentată o decizie cu privire la constituționalitatea acestei norme, în condițiile în care, în calitate de argument este prezentată o astfel de abordare – „Din punctul de vedere al justificării acordării amnistiei doar mamelor care au copii în vârstă de până la opt ani, Curtea a constatat că, potrivit datelor publicate de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2008, deținuții de sex masculin erau cu aproximativ 95% mai mulți decât cei de sex feminin. Acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți. Eliberarea unui număr mare de persoane care nu și-au executat pedepsele, dintre care unii pot fi periculoși, ar putea crea în rândul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța publică.”?

Că sunt prea mulți, acesta e motivul care ar justifica un tratament diferențiat bazat pe sex? Așteptăm motivarea, poate va aduce claritate.

Leave a Reply