Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică vor fi reduse

By 18 iulie 2020 No Comments

Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică vor fi reduse

Parlamentul a aprobat, în cadrul ultimei ședinței plenare, proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional, în prima lectură.

Scopul modificărilor constă în micșorarea cuantumului amenzilor aplicate pentru comiterea contravențiilor stipulate în Codul contravențional pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a prevenirii și/sau combaterii bolilor epidemice dacă acestea au pus în pericol sănătatea publică.

Astfel, proiectul de lege propune  micșorarea cuantumului amenzii de la 450-500  unități convenționale, cât constituie în prezent, la 50-150 – pentru persoane fizice și de la 1000-1500 la 300-700 unități convenționale – pentru persoanele juridice.

Totodată, se propune ca pentru prezentarea intenționată a unor date false ori incomplete sau refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice să fie aplicate amenzi în mărime de 50-150 unități convenționale.  În prezent  acestea variază între 450 și 500  de unități convenționale.

Potrivit autorilor, în urma acestor modificări sancțiunile vor fi proporționale cu fapta săvârșită, iar constituționalitatea cadrului legal va fu restabilită. Totodată, în acest fel  se va  da posibilitate agenților constatatori să aplice amenzile în continuare pentru încălcarea acestor prevederi.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii ACUM Platforma DA.

Leave a Reply