Inițiative

Amenzi de până la 50 de mii de lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice

By 11 martie 2020 No Comments

Amenzi de până la 50 de mii de lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice

Ministerul Justiției propune înăsprirea sancțiunii de la art. 215: „Răspândirea bolilor epidemice”, astfel încât nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale (până la suma de 50.000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. Propunerea vine în contextul evoluției epidemiei de Coronavirus.

În nota informativă la proiect, se menționează că aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de până la 7 ani. Una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege constă în completarea Codului contravențional al Republicii Moldova cu un nou articol. Și anume: art. 761: „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”, care se va sancționa cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

De asemenea, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se va sancționa cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.

„Boala epidemică reprezintă acea maladie infecțioasă a omului, cu capacitate de răspândire rapidă în mijlocul populației, care se manifestă prin stare clinică gravă, rată înaltă de mortalitate și care este astfel catalogată de Regulile Medico-Sanitare Internaționale. În conformitate cu art. 51 al Legii nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice printre măsurile complexe de prevenire și control al bolilor transmisibile se numără supravegherea epidemiologică.

Astfel, prevenirea și combaterea răspândirii bolilor epidemice se înscrie în eforturile de creare a condițiilor optime pentru realizarea maximă a potențialului de sănătate al fiecărui individ pe parcursul întregii vieți. Prin contribuția organizată a societății, în vederea prevenirii îmbolnăvirii, protejării și promovării sănătății populației și îmbunătățirii calității vieții, sunt elaborate și implementate strategiile privind protecția și promovarea sănătății, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și
netransmisibile. În cazul în care aceste măsuri nu-și demonstrează eficiența se aplică mijloacele corespunzătoare de intervenție a statului prin mijloacele de constrângere.

Astfel, completarea Codului contravențional cu art. 761 se încadrează în măsurile pe care le întreprinde statul în scopul prevenirii răspândirii bolilor epidemice și care pun în pericol sănătatea populației”, susțin autorii proiectului.

Leave a Reply