Anticorupție și integritateUltimele stiri

Amenzi de aproape 70 de mii de lei pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale

Amenzi de aproape 70 de mii de lei pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale

În primul trimestru al anului 2020, inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au întocmit 190 de procese-verbale, dintre care 128 au fost de inițiere a controalelor. Din 54 de acte de constatare, în 37 au fost depistate diverse încălcări din partea subiecților declarării. Totodată, inspectorii au examinat 33 de cauze contravenționale, urmare cărora au fost aplicate amenzi în sumă de 69.250 lei. Din 26 procese-verbale contravenționale inițiate, în majoritatea au fost stabilite încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale.

Două treimi dintre controalele finalizate s-au soldat cu depistarea unor încălcări (17 – Incompatibilitate; 16 – Conflict de interese;  4 – Avere și interese personale). În aceeași perioadă, Inspectoratul de Integritate a avut spre examinare 190 de sesizări/petiții privind incidente de integritate și 99 de solicitări de eliberare a certificatelor de integritate. Au fost verificate 280 de declarații de avere și interese personale.

Referitor la actele de constatare contestate, din totalul a 85 dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată în primele 3 luni ale anului 2020, examinate în cele 49 de ședințe de judecată, sunt 12 dosare câștigate – (8 dosare în fond, 3 dosare în apel și 1 dosar în recurs) și 4 dosare pierdute – (2 dosare în fond și 2 dosare în recurs).

ANI a recepționat 65.806 declarații de avere și interese personale.

Pentru perioada ulterioară, Autoritatea își propune realizarea și implementarea în termen a obiectivelor din Planul de acțiuni ANI pentru anul 2020, mentenanța și dezvoltarea SIA „e – Integritate” și consolidarea capacității funcționale instituționale.

Raportul integral care reflectă mai multe date despre activitatea ANI în primul trimestru al anului 2020 poate fi vizualizat AICI.

Leave a Reply