Anticoruptie.mdJustiție și dezvoltare economică

Aeroportul Internațional Mărculești trebuie să plătească dublu. Elicopterele reparate în Rusia au fost dezasamblate

By 27 august 2020 No Comments

Aeroportul Internațional Mărculești trebuie să plătească dublu. Elicopterele reparate în Rusia au fost dezasamblate

Cele două elicoptere pentru reparația cărora Aeroportul Internațional Mărculești trebuie să plătească circa 1,5 milioane de euro unei uzine din Rusia au fost dezasamblate. Aceasta este concluzia unei comisii de inventariere a Aeroportului Internațional Mărculești în 2018, scrie Anticoruptie.md.

„Comisia în componența angajaților ÎS Aeroportul Internațional Mărculești și ICS AIM Helicopter Plant a examinat starea tehnică a elicopterelor Mi-8 ER-MGJ și Mi-8 ER-MGY, parcate pe peronul central al Aeroportului Internațional Mărculești. Comisia a constatat lipsa multor agregate/piese, dezasamblarea pieselor noi și înlocuirea unora cu altele uzate fără acordul administrației aeroportului”, se menționează într-o notă a fostul administrator interimar al Aeroportul Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, către fostul procuror general Eduard Harunjen.

În aceeași notă se precizează că, în 2015–2017, elicopterul Mi-8ER/MGY a fost supus reparației capitale panificate la Uzina Spark din Sankt-Petersburg, Federația Rusă. Cheltuielile lucrărilor au fost suportate de Aeroportul Internațional Mărculești și a constituit 761.902 euro. Elicopterul Mi-8 ER/MGJ a fost supus în perioada anului 2014 reparației capitale la aceeași uzină din Rusia. Costul lucrărilor a constituit 827.182 de euro.

Fostul administrator indica de asemenea că, la 25 mai 2018, costul de bilanț al aeronavei Mi-8 ER-MGY era 39.466.214 lei, în timp ce costul elicopterului Mi-8 ER-MGJ – de 37.638.023 de lei. „Din cauza că elicopterele au fost ilegal dezasamblate, valoarea lor de piață este practic nulă”, observa fostul administrator.

Curtea de Arbitraj din Sankt-Petersburg, regiunea Leningrad, a aplicat Aeroportului Internațional Mărculești o sancțiune de circa 1,5 milioane de euro. Obiectul litigiului îl constituie reparația a două elicoptere efectuată de Uzina Spark din Sankt-Petersburg.

Leave a Reply