AvocaturăUltimele stiri

Activitatea specială de investigații. Avocații susțin necesitatea modificării legislației în domeniu

By 13 iunie 2019 No Comments

Activitatea specială de investigații. Avocații susțin necesitatea modificării legislației în domeniu

În cadrul Conferinței „Activitatea specială de investigații și respectarea drepturilor persoanei, probleme actuale de doctrină, legislație și practică”, mai mulți avocați, judecători, procurori au scos în evidență problemele de practică judiciară privind realizarea măsurilor speciale de investigații, interpretarea și aplicarea normelor ce reglementează activitatea specială de investigații, respectarea drepturilor persoanei în procesul activității speciale de investigații, informarea persoanei supuse măsurilor speciale de investigații despre efectuarea acestora, contestarea măsurilor speciale de investigații. În context, avocații au susținut necesitatea modificării cadrului legislativ privind activitatea specială de investigații.

Mai mult, aceștia au scos în evidență standardele CEDO în materia activității speciale de investigații și necesitatea protecției datelor cu caracter personal în procesul exercitării activității speciale de investigații.

Astfel, în cadrul Conferinței au fost expuse mai multe propuneri referitor la  modificarea, completarea cadrului legislativ privind reglementarea activității speciale de investigații. Orice modificarea legislativă în acest sens urmează să prevadă mecanisme și garanții privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului în procesul activității speciale de investigații.

În cadrul Conferinței s-a mai discutat despre locul și rolul activității speciale de investigații în prevenirea și combaterea criminalității, asigurarea securității statului, ordinii publice, apărarea drepturilor și intereselor persoanelor, descoperirea și cercetarea infracțiunilor.

A fost abordată sub aspect doctrinal și practic chestiunea privind valoarea probatorie a rezultatelor măsurilor speciale de investigații și utilizarea acestora:
– celor efectuate doar în cadrul procesului penal;
– celor efectuate atât în cadrul unui proces penal cât și în afara lui;
– celor efectuate doar în afara procesului penal.

Credeți că este necesară modificarea legislației privind activitatea specială de investigații?

Leave a Reply