InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Activitatea deputaților ar putea fi făcută publică pe site-ul Parlamentului. Ce Regulament urmează să fie modificat

By 20 ianuarie 2020 No Comments

Activitatea deputaților ar putea fi făcută publică pe site-ul Parlamentului. Ce Regulament urmează să fie modificat

Câțiva deputați propun modificarea art. 141 alin. (5) din Regulamentul Parlamentului. Mai exact, se propune completarea acestuia cu următoarea sintagmă: „În secțiunea dedicată deputaților se vor plasa informații despre amendamentele înregistrate de deputați, declarațiile deputaților în plen, luările de cuvânt, întrebările, interpelările, cât și răspunsurile aferente”.

Potrivit autorilor, scopul este de a spori gradul de transparență a Legislativului prin publicarea acestor informații pe site-ul Parlamentului. În prezent, acest site nu permite cetățenilor să urmărească activitatea deputaților sau evoluțiile proiectelor legislative, așa cum ar fi necesar pentru o activitate cu adevărat transparentă. Aceștia mai menționează că Parlamentul are probleme la capitolul comunicarea cu cetățenii.

Referitor la publicarea întrebărilor și interpelărilor, dar și a răspunsurilor aferente, autorii argumentează că aceasta va fi o modalitate de realizare a controlului Guvernului de către Parlament, prevăzut de Constituție. „Întrebările reprezintă mecanismul principal prin care parlamentarii pot interveni în activitatea Guvernului și a celorlalte organe ale administrației publice și are rolul de a face publice politicile guvernamentale, a monitoriza executarea legii și a urmări respectarea drepturilor și liberăților omului”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Vă invităm să veniți și cu alte propuneri la proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului.

Leave a Reply