IdeiInițiativeJuriștii pentru Drepturile OmuluiUltimele stiri

Acțiunile de profanare a mormintelor și a monumentelor, precum și pentru încălcarea legislaţiei cu privire la cultele religioase vor fi sancționate mai dur

By 20 noiembrie 2020 No Comments

Acțiunile de profanare a mormintelor și a monumentelor, precum și pentru încălcarea legislaţiei cu privire la cultele religioase vor fi sancționate mai dur

Astăzi, 20 noiembrie 2020, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului a fost votat în unanimitate în două lecturi, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative, și anume art. 222 din Codul penal și art. 54 din Codul contravențional, în vederea ajustării sancțiunilor pentru acțiunile de profanare a mormintelor și a monumentelor și încălcarea legislaţiei cu privire la cultele religioase, elaborat și promovat de către Ministerul Justiției.

Prezentul proiect de act normativ reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova și a autorităților sale de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său, fiind elaborat ca o reacție la tendințele sociale existente atât la nivel național, cât și la nivel internațional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului de incidente cu conotație de genul dat (vandalizări de morminte, monumente, localuri venerate de către persoane aparținând diferitor culturi; atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora etc.).

Sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu reprezintă o piedică considerabilă care ar descuraja comiterea unor asemenea fapte în viitor.

Leave a Reply