AvocaturăInițiative

Accederea în profesia de avocat. Ce propune Ministerul Justiției

By 18 mai 2020 No Comments

Accederea în profesia de avocat. Ce propune Ministerul Justiției

Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură, în baza unei decizii a Curții Constituționale. Mai exact, documentul propune o premisă eficientă pentru sporirea corectitudinii și transparenței procesului de accedere în profesia de avocat, și anume constituirea unei Comisii de contestație, care va reexamina rezultatele examenelor de admitere la stagiu și ale examenelor de calificare, pentru fiecare etapă.

Necesitatea creării Comisiei de contestație apare și din moment ce dintre toate contestațiile depuse la comisia de licențiere, nici una nu este acceptată, iar în rezultat să fie modificat calificativul obținut la examenul de licențiere.

Astfel, proiectul propune constituirea acestei comisii din 2 avocați, care întrunesc condițiile pentru alegere în Comisia de licenţiere în profesia de avocat, desemnați prin dispoziția Președintelui Uniunii Avocaților și un reprezentant al Ministerului Justiției. Pentru asigurarea independenței Comisiei de contestație, membrii acesteia nu pot face parte din alte organe de autoadministrare a profesiei de avocat și nu pot fi numiți mai des decât o dată la 3 ani. Un element inovativ în acest sens este procedura reverificării examenului de calificare, care nu va anula rezultatele Comisiei de Licențiere, ci va însuma calificativele oferite de către membrii Comisiei de contestație și calificativele acordate de către Comisia de licențiere, rezultatul final, la rândul său, confirmându-se în hotărârea Comisiei de contestație.

Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări la proiectul elaborat de către Ministerul Justiției.

Leave a Reply